SE VÅRT UTVALG AV HODELYKTER HER

 

HODELYKTENS LYSSTYRKE

En av de første tingene du bør se på er hodelyktens lysstyrke. Målenheten «lumen» (LM) forteller oss hvor mye lys som strømmer ut av en gitt lyskilde og gir deg en formening om styrken på lysstrålen.

Skal hodelykten brukes til dagligdagse gjøremål som å lufte hunden eller lyse opp en mørk bod kan 100 LM være tilstrekkelig. Har du tenkt deg på jakt eller telttur bør du derimot velge en lommelykt med styrke fra 200 – 1000 LM. Alt over 1000 LM blir sjelden nødvendig for andre enn de med profesjonelle behov. Når det er sagt er det mange privatpersoner som ønsker å ha en hodelykt som kan takle alle situasjoner og derfor velger det vi kaller en taktisk hodelykt.

HODELYKTENS STRÅLE

Det er 2 typer lysstråler: Bred og smal.

En bred stråle dekker naturlig nok en større overflate, men har gjerne kortere rekkevidde enn smalere stråler og passer ofte best til dagligdagse gjøremål som ikke krever lys med høy intensitet over lengre avstander.

En smal stråle har fordelen med lenger rekkevidde og brukes typisk i søk og redningsaksjoner eller andre sammenhenger hvor det å lyse opp mindre områder fra lang avstand er avgjørende.

HODELYKTENS VEKT OG STØRRELSE

Hodelyktens vekt og størrelse er i stor grad med å avgjøre hvilke bruksområder den passer til.
Skal du bruke hodelykten til jogging vil en tung hodelykt fungere dårlig, mens du kanskje trenger en kraftigere hodelykt, hvis målet er å lyse opp store områder. Det er viktig å merke seg at hodelyktens størrelse ofte avhenger av batteritype, lysstråle og funksjonalitet.

HODELYKTENS BATTERITYPE

Når du skal velge hodelykt er det viktig at du velger en batteritype som vil passe ditt bruk.

ENGANGSBATTERIER (AA/AAA/Litium)

En hodelykt som går på engangsbatterier vil passe for deg som bruker hodelykten en sjelden gang i blant. Når du først trenger hodelykten er den klar til bruk og skulle batteriene mot formodning være tomme kan du lett å få tak i nye. Fordelen med engangsbatterier er at de er lette og tar lite plass og dermed passer i stort sett alle modeller.

OPPLADBART BATTERI

Er du av typen som bruker hodelykten jevnlig og ønsker en hodelykt av ypperste kvalitet vil oppladbart batteri være veien å gå. Foruten å ha den praktiske funksjonen å kunne lades, yter et oppladbart batteri mer kraft over lengre tid og vil være å anbefale hvis du ser etter en kraftig hodelykt.

Her kan du se Lommelykt-Ekspertens utvalg av lommelykter og hodelykter.