LOMMELYKTENS LYSSTYRKE

En av de første tingene du bør se på er lommelyktens lysstyrke. Målenheten «lumen» (LM) forteller oss hvor mye lys som strømmer ut av en gitt lyskilde og gir deg en formening om styrken på lysstrålen.

Skal lommelykten brukes til dagligdagse gjøremål som å lufte hunden eller lyse opp en mørk bod kan 100 LM være tilstrekkelig. Har du tenkt deg på jakt eller telttur bør du derimot velge en lommelykt med styrke fra 200 – 1000 LM. Alt over 1000 LM blir sjelden nødvendig for andre enn de med profesjonelle behov. Når det er sagt er det mange privatpersoner som ønsker å ha en lommelykt som kan takle alle situasjoner og dermed velger en lommelykt som denne.

LOMMELYKTENS STRÅLE

For å gjøre det enkelt deler vi lommelykts lysstråle i 2 kategorier; Bred og smal.

En bred stråle dekker naturlig nok en større overflate, men har gjerne kortere rekkevidde enn smalere stråler og passer ofte best til dagligdagse gjøremål som ikke krever lys med høy intensitet over lengre avstander.

En smal stråle har fordelen med lenger rekkevidde og brukes typisk i søk og redningsaksjoner eller andre sammenhenger hvor det å lyse opp mindre områder fra lang avstand er avgjørende.

LOMMELYKTENS VEKT OG STØRRELSE

Lommelyktens vekt og størrelse er i stor grad med å avgjøre hvilke bruksområder den passer til.
Skal den henge i beltet på en kveldstur, ligge i ryggsekken når du er på fjellet eller rett og slett henge i nøkkelknippet? Noen lommelykter er til og med konstruert for å kunne brukes til selvforsvar. Med andre ord kan det lønne seg og gjøre en grundig vurdering av lommelyktens vekt og størrelse før du gjennomfører en handel. Det er viktig å merke seg at lommelyktens størrelse ofte avhenger av batteritype, lysstråle og funksjonalitet.

LOMMELYKTENS BATTERITYPE

Når du skal velge lommelykt er det viktig at du velger en batteritype som vil passe ditt bruk.

ENGANGSBATTERIER (AA/AAA/Litium)

En lommelykt som går på engangsbatterier vil passe for deg som bruker lommelykten en sjelden gang i blant. Når du først trenger lommelykten er den klar til bruk og skulle batteriene mot formodning være tomme kan du lett å få tak i nye. Fordelen med engangsbatterier er at de er lette og tar lite plass og dermed passer i stort sett alle modeller.

OPPLADBART BATTERI

Er du av typen som bruker lommelykten jevnlig og ønsker en lommelykt av ypperste kvalitet vil oppladbart batteri være veien å gå. Foruten å ha den praktiske funksjonen å kunne lades, yter et oppladbart batteri mer kraft over lengre tid og vil være å anbefale hvis du ser etter en kraftig lommelykt.

Her kan du se Lommelykt-Ekspertens utvalg av lommelykter og hodelykter.